8/9
-
8. Beleid 2021
Inhoudsopgave

1. Voorwoord directeur bestuurder

2. Raad van Toezicht

3. Drijfveren

4. Aandacht voor de hulpvrager

5. Aandacht voor de hulpverlener

6. Aandacht voor de maatschappij

7. Evaluatie 2020

8. Beleid 2021

9. Financiën

lees verder

8. Beleid 2021

Het jaarplan 2021 is een vrucht van diverse digitale heisessies. Sjef Welling (DJI) heeft die gesprekken deskundig begeleid en ons steeds geprikkeld en vooral ook gemotiveerd om het uiteindelijke doel van ons werk te blijven zien: herstel voor onze hulpvrager. Het A3 jaarplan 2021 kent de volgende 5 succesbepalende factoren

1. Continuïteit zorgaanbod

Het jaar 2021 zal een schakeljaar zijn. We zullen nog rekening moeten houden met de beperkingen vanwege Covid-19. Maar we gaan wél door, met bestaande programma’s én vernieuwingen. Nieuw is onder andere de samenwerking met de Reclassering en de pilot om kortgestraften in PI Krimpen aan den IJssel snel en praktisch te begeleiden tijdens en na detentie.

Onze nazorg krijgt een verdere impuls

door het aanbod van een CAO voor gevangenen, een individuele Cursus Arbeidsoriëntatie (CAO) en de uitrol van netwerkgesprekken tussen (ex-)gevangenen en hun sociaal netwerk. Via ontvangstvrijwilligers bij de poort van de gevangenis willen we er zijn voor bezoekers van gevangenen. Dit laatste stond op het punt van starten in 2020 bij de PI Alphen aan den Rijn, maar moest gestaakt worden vanwege het weer opspelen van corona.

 

In 2021 zullen we tevens starten met Scenario Planning zoals die door Shell is ontwikkeld. Dit zal ons input geven voor een nieuw strategisch plan.

Tenslotte, 2021 is het laatste jaar voor De Compagnie in in het programma Koers en Kansen van Justitie. In vervolg op de gesprekken in 2021 hopen we voorde zomer helderheid te hebben voor de toekomst.

2. Doorontwikkeling toepassing technologie

Steeds meer lijkt digitaal het onmogelijke grenzeloos mogelijk te maken. In de Nota GNd en technologie willen we daarop onze visie formuleren en hoe wij technologie in de toekomst willen inzetten.  We willen toekomstbestendig voortbouwen aan onze herstelzorg voor gevangenen, tbs-patiënten en hun familie.

Dat doen we in de context van een justitiële omgeving die van nature gericht is op controle. Dat maakt het bijzonder interessant. We zullen ook moeten aansluiten op de technologie van DJI.

Overigens zijn we al enige jaren in de voorhoede aangesloten bij een ICT-pilot van DJI. De tijd lijkt rijp om de mogelijkheden verder uit te bouwen. We denken bijvoorbeeld aan meer informatie over de programma’s, online intake, en wellicht ook aan een e-learning module van (delen van) de SOS Cursus, zodat hulpvragers gerichter zorg kunnen vragen en ontvangen.

Onze portal is het digitale kruispunt waar vrijwilligers en staf elkaar ontmoeten. De portal wordt via modules geoptimaliseerd. Diverse systemen zullen een upgrade

ondergaan om efficiënter de digitale middelen in te zetten. Daarbij maken we gebruik van zowel interne als externe expertise.

Tot slot, ook in de fondswerving en communicatie zullen we meer gebruik gaan maken van technologie. De vernieuwing van onze huisstijl en website is daar een voorbeeld van. Het moet de positionering van ons werk verbeteren, en de borging van onze inkomsten versterken. Het grotere belang daarbij is uiteraard dat hulpvragers op ons kunnen blijven rekenen.

3. Renovatie personeelshuis (betaalde en onbetaalde medewerkers)

De renovatie van het personeelshuis gaat over alle ca. 700 medewerkers. Bijna 95% daarvan doet het werk onbetaald, uit passie voor de hulpvragers. Een tweede pijler in de uitvoering daarvan, is de facilitering van de vrijwillige inzet door betaalde medewerkers

in coördinatie van de zorgprogramma’s, de fondswerving en communicatie en de administratieve ondersteuning. De tweede pijler houdt het gebouw van de eerste pijler in stand. Dit concept blijkt effectief en willen we

naar de toekomst toe bestendigen. Aanjagers voor de Nota Personeelshuis GNd zijn onder meer de levensloop van de organisatie (25 jaar onderweg) en de snelle ontwikkeling van de digitalisering.

4. Versterking communicatie naar hulpvragers en stakeholders

In 2020 zijn we gestart met de voorbereiding om onze communicatie te verbeteren. Daarbij past een nieuwe huisstijl. Logo en kleurstelling (groen/aubergine) worden gemoderniseerd. Onze pay off ‘geloof in herstel’ is dermate sterk dat we die handhaven en zelfs prominenter zullen etaleren. Ook onze naam blijft een vaste waarde. We willen GNd steviger positioneren als een betrouwbare en deskundige organisatie met kennis

en expertise op het terrein van herstel voor (ex-)gevangenen, tbs-patiënten en hun familie. Wij zullen de bedoeling en de resultaten van ons werk begrijpelijk en pakkend presenteren. Daarbij zal de nodige aandacht uitgaan naar het visualiseren van onze boodschap. De folderlijn wordt vernieuwd. De (beperkte) digitale mogelijkheden in de gevangenis en de tbs-klinieken zullen we optimaal gebruiken, hetzij rechtstreeks, hetzij in samenwerking met de medewerkers

en verwijzers. Met familieleden kunnen we uiteraard rechtstreeks in contact zijn. De relatie met onze supporters willen we verder verfijnen. Naast digitale kanalen als Facebook en LinkedIn wil GNd ook Instagram doelmatiger inzetten. De nieuwe website krijgt een centrale positie.

5. Continuïteit duurzame financiering

Als samenlevingsorganisatie voert GNd een actief beleid op een brede inkomstenstroom. Dat voorkomt het risico van eenzijdige afhankelijkheid en borgt de continuïteit. De coronacrisis heeft het belang daarvan onderstreept. Van onze begroting is meer dan 50% afkomstig uit de samenleving.

We zullen dan ook blijven inzetten op vergroting van de achterbaninkomsten van kerken, bedrijven en particulieren. Ons streven is om in de volle breedte vastere relaties te kunnen aangaan. De

inkomsten uit fondsen zijn vooralsnog voorzichtig begroot op € 325.000. We verwachten dat een groot deel van de begrote subsidies 2021 in lijn zal liggen met die van 2020. Inmiddels is bekend dat de invoering van een nieuw subsidiekader opnieuw verdaagd is. Vooralsnog lijkt 2022 het eerste jaar te zijn dat de vernieuwde subsidieregeling van toepassing zal zijn. We blijven alert op het proces en de consequenties daarvan voor de omvang van onze subsidie. We zijn er (nog) niet gerust op dat de vernieuwing een verbetering inhoudt.

Dat geldt onder meer de koppeling tussen kwaliteit, impact en privaat financieel draagvlak.

Een belangrijke onzekerheid is de financiële impact van corona. Voor zover mogelijk houden wij vinger aan de pols Tegelijkertijd gaan we in vertrouwen aan de slag, in het besef dat al ons werk uiteindelijk aangewezen is op de zegen van onze goede God.

Deel deze pagina!
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • WhatsApp
  • Email
Terug naar boven