1. Versterking herstelzorgprogramma’s
De impact van corona was stevig voelbaar. In het eerste kwartaal van 2020 werden we geconfronteerd met gevangenissen die dicht gingen voor vrijwilligersbezoek. In de loop van het jaar konden onze vrijwilligers, bij versoepelingen van de maatregelen, soms weer op bezoek. Ook kwamen er mogelijkheden om digitaal, via Skype, op bezoek te gaan. Programma’s als SOS, en Meet Up konden nauwelijks of niet worden uitgevoerd of opgestart. De pilot SOS in de Forensische Zorg kon wel doorgaan, maar is vanwege de beperkingen verlengd tot de zomer van 2021.
Het programma De Compagnie in PI Krimpen aan den IJssel kon doorgaan, zij het grotendeels zonder de vrijwilligers. Wel mochten onze maatschappelijk werkers in de loop van het jaar de afdeling op om de compagnons te ontmoeten, ondersteunen en trainen. Daarnaast is De Compagnie verdubbeld in aantal compagnons.
Het kindercadeauprogramma bleek in 2020 een groot succes. Behalve de verjaardagscadeaus en kerstcadeaus, konden gevangenen nu ook een ‘coronacadeau’ aanvragen.
Velen maakten daarvan dankbaar gebruik.
In het kader van Rapporteren en Verantwoorden verdiepten we ons kantoorbreed in het ZorgEthisch kwaliteitsModel (ZEM) van Presentie. We leggen dit model over onze rapportages en onze wijze van verantwoorden. Verder zijn in onze evaluatieformulieren standaardvragen opgenomen die alle aspecten vanuit ZEM dekken.
2. Doorontwikkeling nazorg
In 2020 vonden meerdere netwerkgesprekken plaats, zowel bij hupvragers thuis als via Skype. Zowel (ex-)gevangenen als hun achterblijvers kunnen dit proces bij ons initiëren. Zij en hun familie (c.q. bredere netwerk) kunnen onder onze onder leiding met elkaar in gesprek gaan. Met als mogelijke doelstellingen: concrete plannen maken voor de nazorg,
het versterken van de onderlinge band en communicatie door verwachtingen en pijnpunten uit te spreken in een veilige setting.
Het programma OPstap en de ontwikkeling van de Cursus ArbeidsOriëntatie (CAO) is wegens Covid-19 voorbereid en kleinschalig gestart, maar het grootste deel van de plannen is doorgeschoven naar 2021.
De Reclassering heeft de justitiële opdracht om vrijwilligers in te zetten, daarvoor klopte ze onder meer bij ons aan. Er zijn diverse gesprekken gevoerd en begin 2021 zal er een samenwerkingsovereenkomst worden getekend voor een pilot om 50 ex-gevangenen die onder toezicht staan van de Reclassering een vrijwilliger aan te bieden.
3. Bredere toepassing ICT voor vrijwilligers en hulpvragers
Om het onze vrijwilligers makkelijk te maken, goed en AVG-proof te communiceren breidden we de functionaliteiten op de portal uit (o.a. communicatie rondom groepswerk, inschrijven op trainingen en carpoolmogelijkheden).
Het bredere trainingsaanbod door middel van e-learning werd tekstueel
voorbereid en verder uitgebreid. De uitbreiding van modules wordt in 2021 verder uitgerold. Dit vergroot het kennisniveau van onze vrijwilligers en de borgt de kwaliteit van de zorg die ze geven. Een deel van deze modules volgen vrijwilligers voordat ze een verdiepende trainingsdag krijgen.
Het gebruik van ICT bleek een vlucht te nemen in gevangenissen. Skype werd breder toegankelijk. Heel wat contacten tussen vrijwilligers en gevangenen verliepen in 2020 via Skype. Ook SOS Individueel is aangepast, zodat gevangenen deze cursus alsnog via Skype konden volgen.
4. Aanscherping positionering en identiteit
Alle activiteiten rondom de aanscherping van ons merk, onze identiteit, de vernieuwing van de huisstijl en communicatie op sociale media, zetten we in ten behoeve van de
versterking van ons imago en vergroting van het draagvlak in de samenleving voor ons werk. De social mediacommunicatie leidde tot
verschillende soorten calls to action met aanvragen voor spreekbeurtpakketten, aanvragen voor onze nieuwsbrief en online donaties.
5. Borging en doorontwikkeling duurzame financiering
Met dankbaarheid mogen we uiteindelijk vaststellen dat in 2020 de begrote baten voor een groot deel zijn gerealiseerd. We eindigen weliswaar met een tekort, maar dat is beperkt gebleven tot -€51.683 (2 procent). Aanvankelijk zagen we door de corona pandemie een zeer beduidend tekort zich aftekenen. Maar vanaf het derde kwartaal waren er tekenen van een voorzichtig herstel bij kerken en bedrijven
Dit zette zich door. Waar we bijzonder verheugd over zijn is de loyaliteit van onze trouwe donateurs. Ze bleven geven en zelfs meer dan in alle voorgaande jaren, mede instroom van nieuwe donateurs. We mochten ruim € 1,1 miljoen aan achterbaninkomsten ontvangen. Het laat zien dat het draagvlak voor ons werk binnen de samenleving nog steeds groeit. Dat stemt dankbaar en geeft vertrouwen.
Voor fondsen werd al snel duidelijk dat de doelstelling bij lange na niet meer gehaald zou worden, ook ondanks de inzet van extra uren fondswervingscapaciteit en diverse corona fondsbijdragen.
Bijgaande tabel geeft een overzicht van de inkomstenstroom van de afgelopen jaren: