5/9
-
5. Aandacht voor de hulpverlener
Inhoudsopgave

1. Voorwoord directeur bestuurder

2. Raad van Toezicht

3. Drijfveren

4. Aandacht voor de hulpvrager

5. Aandacht voor de hulpverlener

6. Aandacht voor de maatschappij

7. Evaluatie 2020

8. Beleid 2021

9. Financiën

lees verder

5. Aandacht voor de hulpverlener

'Je ziet de blije gezichten van de kinderen, dat is zo fijn!’

Voor kinderen van gevangenen zijn de coronamaatregelen extra moeilijk: hun ouder woont niet meer niet thuis en op bezoek gaan in de gevangenis zat er maandenlang niet in. Om licht te brengen in deze zware tijd, introduceerde Gevangenenzorg het Project Corona Kindercadeau. Gevangenen mogen gratis een cadeautje laten bezorgen bij hun kinderen. Daarvan wordt massaal en dankbaar gebruik gemaakt. Inmiddels hebben onze vrijwilligers ruim 280 kinderen blij gemaakt met een cadeautje. Eén van die vrijwilligers is Agatha en zij vertelt wat ze tegenkomt.

“Gevangenen kunnen normaal gesproken twee keer per jaar een cadeau aanvragen voor hun kind. Met de verjaardag en met Kerst”, legt Agatha uit. “En nu is er het coronacadeautje. De kinderen kunnen hun vader of moeder al een tijd niet bezoeken. Dan is zo’n cadeautje echt een verrassing voor ze.”

Lees verhaal

5.1 Onbetaalde medewerkers

Zo’n 650 goed opgeleide vrijwilligers vormen het hart van ons werk. Hun aandacht brengt geloof in herstel en hoop voor de toekomst, in detentie, de tbs-kliniek en thuis bij de achterblijvers. Hun bezoek, de kaart die ze sturen of de cursus die ze geven helpen onze hulpvragers het hoofd te bieden aan hun kommervolle situatie.  Zij zijn onze onbetaalde medewerkers. Ze kunnen hun bijdrage optimaal leveren door de ondersteuning en coaching van onze  betaalde medewerkers.

Ook voor onze vrijwilligers had corona grote impact. Bezoeken waren opeens niet meer mogelijk. Maar ze bleven trouw en loyaal én bijzonder creatief. In goede samenwerking met ons kantoor werd gezocht naar wegen om toch in contact te blijven. Zo werden

er massaal brieven en kaarten geschreven. Soms was het lastig in te schatten of hun zorg ‘binnen kwam’ als gevangenen, tbs-patiënten en achterblijvers het wel waardeerden, maar het kennelijk ook moeilijk vonden hierop te reageren. Ze probeerden ook nieuwe dingen, zoals het geven van digitale cursussen of gesprekken via Skype. Via ‘Blik op elkaar’ gaven we onze vrijwillig collega’s handige gesprekskaarten mee als hulpmiddel voor een goed gesprek. Daarnaast ontving iedere vrijwilliger een persoonlijke kaart, diverse bemoedigende mails, ons vrijwilligersblad VI en een kerstkaart.

Ondanks het feit dat vrijwilligers bijna een jaar lang niet konden doen waar hun hart lag – de gevangenis in –

 

 

was het verloop minimaal. En de interesse om vrijwilliger te worden bij ons bleef onverminderd groot. Een deel van deze nieuwe vrijwilligers staat klaar om in 2021 te starten, anderen moeten nog de basistraining volgen. Helaas moesten we ruim 30 trainingen cancelen. Onze landelijke vrijwilligersdag is opnieuw uitgevonden. Voor het eerst organiseerden we een digitale variant waarnaar ruim 300 vrijwilligers keken. Hierin was ruimte voor toerusting, ervaringsverhalen, dank en bemoediging.

We hopen vurig dat we in 2021 elkaar weer kunnen ontmoeten!

‘Ik vind het contact met gevangenen soms een uitdaging’

Vrijwilliger Arjo bezocht een gevangene die er alles aan deed om niet opnieuw de fout in te gaan. Tegelijkertijd is het bezoekwerk in de gevangenis ook moeilijk: “Niet altijd alles verloopt zoals je dat graag zou zien. Sommige gevangenen zullen na vrijkomen vrijwel zeker terugkeren in hun oude milieu, en dan liggen de verleidingen weer op de loer.” Een eerlijk interview met een gedreven vrijwilliger.

Jarenlang stond Arjo voor de klas. Daarbij droeg hij bijzondere zorg voor leerlingen met leerstoornissen. Nu gaat hij al ruim 5 jaar op bezoek bij gevangenen, als vrijwilliger bij Gevangenenzorg Nederland. Als Arjo anderen vertelt hoe hij zijn vrije tijd invult, krijgt hij soms minder positieve reacties.

Lees verhaal

5.2. Betaalde medewerkers

Interne organisatie
Net als de onbetaalde medewerkers, zijn ook de betaalde medewerkers intrinsiek gemotiveerd. Met passie en professie coördineren ze de voorbereiding en uitvoering van onze zorg en de PR en fondswerving. In 2020 waren er 42 collega’s werkzaam (31 fte). Normaal gesproken zou dat op ons kantoor te Zoetermeer zijn. Maar door corona werd er grotendeels thuis gewerkt. Dit vroeg de nodige aanpassingen in onze werkwijze en flexibiliteit van de collega’s. Het stemt dankbaar dat we in goed overleg oplossingen hebben gevonden. Ook werd ruimte gecreëerd voor

 

onderlinge verbinding en teamopbouw. Juist in corona tijd was dat zeker geen luxe. Dit past in onze traditie om als collega’s ook op persoonlijk vlak met elkaar mee te leven in lief en leed.

Passie en professie vragen voeding. Daarom heeft Gevangenenzorg een loopbaanbudget en een opleidingsbudget. Er zijn bijvoorbeeld bijeenkomsten belegd rondom de theorie van Presentie. De kern hiervan is hoe je zorgvuldig kunt aansluiten bij de mensen die je begeleidt. In dit kader verdiepten we ons ook verder in het ZorgEthisch kwaliteitsModel (ZEM)

van Presentie.

GNd hanteert de cao Sociaal Werk, Welzijn & Maatschappelijke dienstverlening.

De organisatie kent een Raad van Toezicht model met Hans Barendrecht als eenhoofdig bestuurder. In 2020 was Hans 25 jaar in dienst en werd hij bij verrassing door collega’s en de Raad van Toezicht in het zonnetje gezet. Ronald van der Giessen vervulde hierin als lokaas een strikkende rol.

 

"In 2020 was Hans Barendrecht 25 jaar in dienst en werd hij bij verrassing door collega’s en de Raad van Toezicht in het zonnetje gezet"

Deel deze pagina!
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • WhatsApp
  • Email
Terug naar boven